ЦЯЛОСТЕН РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА

Шпакловане на стена? Стъпка по Стъпка.

Как се прави шпакловане на стена? В днешната блог тема ще се опитаме да опишем максимално подробно процеса на шпакловане на стена стъпка по стъпка. От закупуване на материалите до тяхното приготвяне и нанасяне с нужните инструменти.

Шпакловката е последното покритие което се нанася на една стена преди нейното боядисване. Целта на шпакловането е да изравни стената максимално, да покрие всякакви неравности и дупки и да се получи перфектно гладка повърхност. Дебелината на една шпакловка не бива да надвишава 1см.

Ако една стена не бъде добре шпакловане, при последващо боядисване или дори лепене на тапети, всички неравности ще изпъкват и ще се виждат. Тези неравности развалят естетическия вид на вашия дом.

Ако не можете да си позволите да наемете строителна фирма да шпаклова вашия дом, ние ще се опитаме да бъдем максимално подробни в обясненията за подготовката и нанасянето на шпакловъчната смес.

 

Видове шпакловки

 • Изравняваща шпакловка – изравняващите шпакловки, както подсказва името им, се използват за изравняване на големите неравности, пукнатини и дупки в стената.
 • Финишна шпакловка – тя се нанася накрая като нейната цел е да се постигне перфектно равна и гладка повърхност. Това е трудната част с която повечето хора без опит, трудно биха се справили.

 

Подготовка на стената преди шпакловане

 • Стената която ще бъде шпаклована се обработва предварително с грунд
 • Най – големите пукнатини и дупки се запълват и изравняват с циментова мазилка или гипс. Хубаво е това да се случи поне 1-2 дена преди да се започне основната работа.
 • Почистване на стената от ронещи се частици. Това може да се случи с метличка, твърда четка и др.
 • Грундиране с Ц-200 разредено с вода в съотношение 1:3. Това трябва да се случи поне 1 ден преди самото шпакловане. Грундирането подпомага за по – доброто свързване ан основата с материала.

 

Приготвяне на шпакловъчната смес

шпакловка варна

Шпакловките могат да бъдат в готов за нанасяне вид или такива които трябва сами да забъркате.

Шпакловъчната смес се приготвя както е описано на нейната опаковка. В голям съд се налива вода след което се добавя прахообразното съдържание на опаковката. Това е правилния ред за забъркване на сместа.

Големината на съда в който ще забърквате изберете спрямо количеството шпакловка което ще ви е нужно. Сместа се бърка в продължение на 3 – 5 мин с електрическа бъркалка (бормашина или винтоверт). След това оставете в покой сместа за 10 – 12 минути, за да узрее и разбъркайте отново. Сместа ви е готова за започване на шпакловането.

 

Нужни инструменти

 • Вода
 • Кофа
 • Маламашка
 • Мистрия
 • Твърда четка
 • Грунд
 • Шпакловъчна смес
 • Бормашина или друг вид уред за разбъркване.

Шпакловане

шпакловане на стена

Нанасяне на първи слой

Нанасянето на сместа започва отдолу нагоре малко под средата на стената посока към тавана. Долната половина на стената се прави идентично. От пода към средата на стената.

Нанасянето на шпакловка става по следния начин. Взимате с шпакла от сместа и я нанасяте върху маламашката. С маламашката разнасяте сместа по стена следвайки горепосочените указания. Първия слой трябва да е достатъчно гъст и да покрие равномерно стената. След като разнесете добре шпакловката, заглаждате добре преди нанасянето на следващ слой. Дебелината на първоначалния слой трябва да е около 2 мм.

Изчаква се около 15 – 20 минути преди нанасянето на следващ слой. През времето на втвърдяване на сместа, инструментите ви трябва да са добре почистени за да не се втвърди сместа по тях. Не го правете в мивката, тъй като рискувате да си запушите канала.

Нанасяне на втори слой

Преди започването на нанасяне на втория слой, минете през стената с маламашка без материал. Така ако има неравности от нанасянето на първия слой те ще се изгладят.

Веднага след като загладите, преди да се е втвърдил окончателно първи слой и шпакловката е още влажна, нанесете втори слой по цялата стена. Така наречената втора ръка.

При второто нанасяне, материала който слагате върху маламашката трябва да е наполовина на това което сте слагали при нанасянето на първия слой, съответно слоя трябва да е с дебелина 1мм. След като сме шпакловали втора ръка, отново изчакваме 15 – 20 мин,  за да се втвърди леко материала.

 

Финално изравняване

Почистваме добре ъглите, за да падне остатъчен материал ако има такъв. Отново подравняваме, като се стараем да заличим всички следи които са останали от маламашката от нанасянето на предния слой. Когато постигнем желаната гладкост можем да преминем към следващия етап.

 

Полиране

шпакловане

Към полиране пристъпваме когато шпакловката е изсъхнала добре. Полирането не е задължително ако сте постигнали желаната гладкост. Ако обаче не сте, може да го направите с много фина шкурка на местата които имат нужда.

 

Другия вариант е да използвате маламашката отново, като съвсем леко се навлажнява стената (не се мокри обилно) и се минава с маламашката с лек натиск под малък ъгъл. Не прекалявайте с полирането, за да не се получи много гладка повърхност. Прекалено гладката повърхност е по – трудна за боядисване.

 

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ОГЛЕДИ

0898793365 – Технически ръководител

0988985466Офис

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Varna Sea Build

Харесахте ли тази БЛОГ статия? СПОДЕЛЕТЕ НИ!