ЦЯЛОСТЕН РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА

Опънат таван – какво представлява

Какво е опънат таван?

Все по – често намираме опънатите тавани като решение за ремонта на нашия таван. Те набират все по – голяма популярност като решения за красив и модерен интериор, детска стая или дори част от декора на заведения. Какво представляват те, ще опишем на кратко в днешната блог тема.

Опънатия таван може да бъде причислен към окачените тавани, тъй като той също се поставя на дадено отстояние от основния таван.

 

видове опънати тавани

 

Според основния материал, опънатия таван може да бъде:

  • ПВЦ – това са най – разпространените платна за опъване. Разликите в качеството от различните производители са сравнително малки. Избора на визуални ефекти на ПВЦ таваните е огромен. Според желания ефект и щампа, тавана може да  придаде много модерен вид на помещението в което е монтиран. Едно от големите предимства е лесната поддръжка.

Визуалните ефекти които можем да постигнем с полупрозрачно ПВЦ платно  с отпечатана снимка, е несравнимо спрямо ефектите които можем да постигнем с окачен таван от гипсокартон. Друго предимство е непромокаемостта.

Опънатите тавани са непромукаеми и предотвратяват образуването на влага и конденз. Основно предимство при монтажа на опънат таван е, че строителните отпадъци са сведени до минимум и монтажа му става много бързо, ако майсторите знаят какво правят разбира се.

Като недостатък можем да посочим ниската пожароустойчивост и високата цена. Според вида, материала и производителя, опънатия таван може да надвиши цената на таван от гипсокартон двойно.

  • Полиестерен – едно от основните предимства на полиестерните платна за опънати тавани е това, че те са много по – здрави и устойчиви. Недостатъците от друга страна са една идея повече. Високите температури не са приятел на полиестерния таван. Температура от около 40 градуса е максимума който могат да понесат, което значи, че трябва да се съобразим с осветителните тела. Основния недостатък е липсата на зашеметяващ визуален ефект, който е основната цел когато говорим за опънат таван.

 

Според визуалния ефект, опънатия PVC таван може да бъде:

  • Матиран – създава ефект на перфектно равен боядисан таван. Не отразява цветове и може да има различни текстури.
  • Гланциран – гланцираните платна имат един огледален ефект, който много хора не биха желали. Огледалния ефект се изразява в това да разпространява основния цвят и на околните стени.

Все по – често срещаме всякакви видове опънати тавани, придаващи индивидуален ефект, спрямо предназначението на даденото помещение. Избора между матиран и гланциран опънат таван може да затрудни клиентите.

Без значение кой от двата варианта бихте предпочели, знайте, че всякакви изображения могат да бъдат отпечатани и на двата вида тавани.

 

Монтаж на опънат таван

Монтажа на опънат таван е сравнително чист процес. Това го прави предпочитан от много клиенти. Времето за монтаж също е далеч по – малко сравнено с времето за монтаж на окачен таван от гипсокартон.

От  голямо значение е преди стартирането на монтажа на даден опънат таван, да бъдат направени много точни измервания на помещението. В противен случай, профилите и платното няма да паснат.

 

Монтаж на профили

Първия етап от монтажа на опънат таван е монтирането на профилите. Намира се най – ниско разположения ъгъл на тавана и по него се определя как ще се разположат профилите. Вече монтираните профили служат за закачане на мембраната.

 

Нагряване на тавана

Предварително се загрява самото помещение. Помещението е добре да бъде загрято с газови отоплителни уреди и да се достигне висока температура. Разгъва се платното което ще се закрепва на профилите. От температурата то омеква и става лесно за разпъване и монтаж.

 

Закрепване на платното

Закрепването на платното в ъглите, ства посредством щипки. След това започваме да нагряваме и самото платно. След като бъде загрято достатъчно (по предписание на производителя), платното трябва да бъде закрепено по правите участъци на тавана с използването на  шпакли.

 

Изпъване

Последния етап за завършване на опънатия таван е е самото му опъване. Така се получава абсолютно равна повърхност. При всички изпълнени стъпки описани по – горе, остава само да се монтира специално уплътнение, което покрива фугата и продава завършен вид.

 

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ОГЛЕДИ

0898793365 – Технически ръководител

0988985466Офис

 

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Varna Sea Build

Харесахте ли тази БЛОГ статия? СПОДЕЛЕТЕ НИ!