ЦЯЛОСТЕН РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА

Полагане на основи за строителство на къща

 

Строителство на къща – сложен и дълъг процес. Както при всеки строителен ремонт, има своите стъпки по които трябва да вървим, за да се получи здрава конструкция.

строителство на къща

Полагане на основи

Направата на изкоп и полагането на основите за къща е първия етап от нейното построяване. Изкопът трябва да бъде одобрен от  главния инженер-проектант или геолог. Днес ще разгледаме основни стъпки и правила за изграждането на добра, здрава и стабилна основа за къща.

При направата на основата на една къща е необходимо да се разгледат някои важни за нея фактори:

  • Слягането на земната основа и постигане на допустима дълбочина за фундиране – слягането на основите е сериозен проблем и може да възникне по ред причини: според натоварването, ниво на подпочвените води и други.

Неизбежно е да има някакво слягане на къщата. Когато то е равномерно и в допустими стойности се счита за безопасно. При различното тегло на дадения обект, то може да бъде в рамките на няколко сантиметра.

Още при проектирането се създава носеща скара от фундаменти, която ще доведе до равномерно слягане на земната основа и ще предотврати поява на пукнатини в последствие.

  • Дълбочина на фундиране – дълбочината на фундиране е друг фактор който влияе на целостта на къщата и трябва да разгледаме подробно. Минималната дълбочина на фундиране, винаги трябва да бъде по – голяма от дълбочината на замръзване на почвата.

При замръзване, почвата губи своите качества и свойства на товароносимост и може да доведе до потъване на къщата. Според нормите в България, минималната дълбочина за плитко фундиране е от 0,6м до 1м под терена.

  • Трасиране – трасирането на местата на фундаментите се извършва с помощта на предварително направено шнурово скеле. Когато на една ос има повече от два фундамента,  първо се трасират крайните фундаменти, проверява се разстоянието между тях, след което се трасират останалите фундаменти по образуваната по тях права въз основа на разстоянията от план основи.

При следване на горепосочените норми, при полагането на основа за вашата къща, ще бъде здрава и устойчива. Ако земята върху която ще строите не бъде добре проучена от геолога на вашия проект и е неподходяща, възникват много проблеми. Добре проучената земя и добре положена основа са ключови за дългия живот на вашия дом. 

 

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ОГЛЕДИ

0898793365 – Технически ръководител

0988985466Офис

 

РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ ОТ НАС:

« 1 of 7 »
« 1 of 8 »

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Varna Sea Build

Харесахте ли тази БЛОГ статия? СПОДЕЛЕТЕ НИ!