ЦЯЛОСТЕН РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА

Покриви от дървена конструкция – фактори за здравина

Покриви от дървена конструкция – важно е да бъдат изработени здраво, прецизно и умно. В качеството си те да предпазват нашия дом, и да понасят метеорологичните условия, те трябва да бъдат безкомпромисни.

Има няколко фактора които влияят на издръжливостта и дължината на живота на един покрив. В днешния блог ще разгледаме основните изисквания за здрава конструкция.

Едно от първите изисквания при изграждане на покрив от дървена конструкция е да се изработи здраво и устойчиво скеле. Конструкцията може да бъде наричана още и кофраж.

При изработка на покрив от дървена конструкция е от изключително значение скелетът да бъде стабилен и прецизно изработен, за не се появят проблеми като, счупвания, провисвания и др.

Стабилна дървена конструкция не значи непременно да се струпат големи количества материали!

Дървената конструкция се изгражда със стълбове(или още наречени попове) с размери 12 х 12 или 14 х 14. Фермите(или още нар. биндерни греди) също са съществена част от нашата конструкция. Те се поставят върху зидовете и се монтират на по – късата част на постройката.

Столиците са още една неизменна част от структурата на покривната конструкция. Те биват разделени на 3 секции – подложна, средна и билна. Последната част от изграждането на качествен покрив от дървена конструкция са наклонените подпори както и дъски свързващи стълбовете с кофража за по – голяма устойчивост.

При завършване на дървената покривна конструкция, следва да се положат и защитен пласт материали, които не пропускат вода, осигуряват топлинна изолация и предпазват сградата от пожар. Защитния пласт който посочихме по – горе е познат още като – покривка.

Покривната покривка се прави от няколко отделни елементи, а именно – керемиди, битумни керемиди, етернитови плочи и метални листове. Покривката се полага върху вече добре изградена конструкция, която ще понесе безпроблемно, както теглото на самата покривка, така и натоварването от сняг и вятър.

Спрямо големината и предназначението на покривната конструкция, може да бъде проектирана по различни методи.

 

ВАЖНИ ФАКТОРИ ЗА ЗДРАВи ПОКРИВи ОТ ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ

Водещите фактори за здрав покрив от дървена конструкция са няколко:

Точни изчисления – предварителния проект и точни изчисления, са изключително важни за здравината и товароносимостта на един покрив. Неточни измервания и компромисни варианти, могат да доведат до срутване на покрива и големи щети.

Прецизен монтаж – прецизния монтаж се извършва от специалисти с опит. Най – малките и на пръв поглед незначителни грешки, могат да доведат до големи щети. Ето защо, не бива само да се захващаме с подобни ремонти.

Хидроизолация – хидроизолацията е важен фактор. Когато една хидроизолационна система не е добре направена, във времето се появяват течове. Течовете образуват влага и водят до постепенното отслабване на покрива и в последствие, разрушаването му.

Накрая, но не на последно място, идва ред и за поставянето на улуци. Всички знаем предназначението на един улук. Отвеждането на води при валежи и снеготопене. Улуците също имат нужда от поддръжка. През годините те бива да бъдат почиствани профилактично, за да се избегне запушването им от листа и др отпадъци.

Можете да разгледате галерия на няколко дървени покривни конструкции изградени от нас.

 

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ОГЛЕДИ

0898793365 – Технически ръководител

0988985466Офис

 

« 1 of 2 »

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Varna Sea Build

Харесахте ли тази БЛОГ статия? СПОДЕЛЕТЕ НИ!