ЦЯЛОСТЕН РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА

Шпакловане и Боядисване

шпакловане и боядисване

шпакловане и боядисване

Видове Шпакловка и Боя

Шпакловане и боядисване, са методи които вървят ръка за ръка. В днешната статия ще разгледаме различните методи за постигане на оптимални резултати.

 

Методи и начин на употреба

Шпакловането е сред най – разпространените методи за постигане на геометрично прави и гладки стени и тавани. Според шпакловката и нейния състав се използват в сухи или влажни помещения. Шпакловането е задължително без значение дали ще се слагат тапети или ще се положи боя. При некачествено шпакловане, стената има незавършен и неравен вид.

шпакловане

видове шпакловка

 

Видове шпакловка:

 • Изравняващи – използват се за подравняване на по – големи вдлъбнатини, неравности и пукнатини. Дебелината на слоя на изравняващата шпакловка не трябва да е по – голям от 10мм. Тази дебелина предполага, че при изсъхване няма да се свие или напука.
 • Финишни (фина шпакловка) – тe придават завършен вид на повърхността. Техният слой не бива да бъде по – голям от 1-2мм. Общия размер на дебелината от двата слоя не трябва да надвишава допустимото за дадената марка, за да не загубят качествата си.

 

Приготвяне на сместа:

 • Шпакловачната смес се разбърква в определено количество студена вода и се разбърква добре докато се получи хомогенна смес. Разбъркването е препоръчително да стане с ел. миксер с 400 – 800 оборота в минута, за да не се допусне да влезе въздух в сместа. Получената шпакловачна смес се остава да озрее за 10 – 15 мин. и се разбърква отново и е готова за използване.

 

Инструменти:

 • За добра шпакловка се използват така добре познатите ни шпакла и маламашка. За изравняването и оформяне на външни и вътрешни ъгли изискват по специални шпакли.

 

Боядисването е процес с който много от нас мислят, че могат да се справят сами. Самият процес на нанасянето на боя не е толкова сложен, но тънкостите и методите които ще опишем в следващите редове, гарантират перфектен завършен вид.

От изключителна важност преди да започнем да боядисваме е, стените да бъдат грундирани. Обикновено при нанасянето на боя, се полагат три последователни слоя.

бояджийски услуги

боя и боядисване

 

Видове боя:

Според предназначението си биват:

 • Вътрешни (за интериор)
 • Външни (за екстериор)

 

Според вида на разтворителя на боята биват:

 • Водоразредими (на водно основа)
 • Алкидни бои (с органични разтворители)

 

Според вида на свързващото вещество биват:

 • Минерални
 • Силиконови
 • Латексни
 • Силикатни

 

Приготвяне на боята:

 • Боята при първия слой може да бъде разредена с до 10% вода. При използването на професионален бояджийски пистолет, боята се разрежда малко повече – до 20% вода.

 

Инструменти:

 • Боядисването става посредством няколко вида инструменти. При боядисване на по – големи площи, за предпочитане е така нареченият валяк. Предпочитани са също така за боядисването на тавани, тъй като става по лесно, бързо и равномерно.

Минусът при тях е, че се изразходва по – голямо количество боя. При боядисване на стени в различни цветове, при ъглите се използват четки и бояджийска лена (хартиено тиксо). Бояджийската лента предпазва от нанасянето на различен цвят боя на другата стена. За предпочитане е четките които се използват да са с дълъг конусовиден косъм. Четките с къс косъм не задържат боята добре и може да оставят следи.

 

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ОГЛЕДИ

0898793365 – Технически ръководител

0988985466Офис

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Varna Sea Build

Харесахте ли тази БЛОГ статия? СПОДЕЛЕТЕ НИ!